Update Coronanieuws!

 

Gebaseerd op de informatie die we nu hebben via onderstaande bronnen is er geen bewijs dat honden en katten een bron van de COVID-19 infectie kunnen zijn voor mensen of andere dieren.

Elk oppervlak dat in contact komt met een persoon geïnfecteerd met COVID-19 kan in het principe het virus overdragen. Dit geldt ook voor de vacht van huisdieren of afscheiding vanuit de neus. Daarom is het advies om huisdieren bij geïnfecteerde mensen weg te houden en huisdieren van geïnfecteerde mensen binnen of op eigen terrein te houden. Is dit geen optie? Houd de hond dan aan de lijn en zorg ervoor dat er geen contact is met mensen of dieren. Huisdieren op COVID-19 testen is op dit moment niet nodig, omdat er nu geen bewijs is dat honden en katten een bron van de infectie kunnen zijn voor mensen en andere dieren. *Mensen in quarantaine moeten contact vermijden met kinderen, hun partner en huisdieren. Dit wordt door de World Health Organization geadviseerd om te voorkomen dat het virus mogelijk per ongeluk wordt overgebracht.  

Overige tips:

*Het is altijd verstandig om je handen goed te wassen en hygiënisch te werk te gaan, vooral vóór en na het contact met huisdieren.
*Vermijd contact met wilde dieren.
*Reinig en ontsmet regelmatig oppervlaktes waar je huisdier vaak komt, zoals een kooi, de voerbak en het gebied daaromheen.
*Als je huisdier hoest, niest, sloom is of andere vreemde symptomen heeft, bel dan direct je dierenarts.
*Ga je op bezoek bij de dierenarts? Laat je dan informeren over de voorschriften van de dierenkliniek en houd u hieraan. Hou je huisdier voor de zekerheid binnen en hou je dier weg bij andere huisdieren. Als je huisdier ziek lijkt, dan komt dit meestal door gebruikelijke virale en bacteriële infecties (zoals de besmettelijke hondenhoest), die niet schadelijk zijn voor mensen.

De kans dat een huisdier, een ander dier of mens besmet, is verwaarloosbaar klein in vergelijking tot de besmetting van mens tot mens. Onderzoeken en testen zijn nog aan de gang en er is nog veel wat we niet weten. Daarom is het belangrijk om steeds de laatste informatie van de gezondheidsinstanties te volgen. 

Bronnen:
World Organization for Animal Health (OIE)
WSAVA – Global Veterinary Community 
Anicura
RIVM

Lees ook:

https://www.pigbusiness.nl/artikel/248696-risico-verspreiding-coronavirus-buiten-stal-verwaarloosbaar/

https://nos.nl/collectie/13841/artikel/2329345-huisdieren-in-midden-oosten-massaal-op-straat-gezet-vanwege-het-coronavirus

Tijdelijke stop tot 7 juni 2020: Een Hart voor Dieren op zondag tussen 13u en 14u op LRM

Ook zondag 6 oktober 2019 is het programma “Een Hart Voor Dieren” tussen 13u en 14u te horen op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.
Voor Werelddierendag stelt Horta Goldstein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor de goede dierendoelen die zich dag na dag inzetten voor de dieren. De goede dierendoelen worden geselecteerd door Dierenliefde Limburg.
Heeft u tips voor het radioprogramma? Mail ons via: dierenliefde@hotmail.com.

 

 

 

 

Op vakantie? Denk aan je huisdier!

Neem je je huisdier  (voor honden, katten en fretten) mee? Denk dan aan:

-het EU paspoort 

-vaccinaties. Raadpleeg tijdig je dierenarts.

-Check specifieke regels per land waar je naartoe reist en waar je doorreist.
Neem hiervoor contact op met de ambassades van de desbetreffende landen.

-Als je per auto reist, let goed op het welzijn en veiligheid van je huisdier tijdens de rit. Zorg dat het dier veilig zit, in een stevige bench of met een autogordel goed vastgeklikt. Laat het onderweg voldoende drinken en scherm het goed af van de zon.

-Check de huisregels van je verblijf.

Blijft je huisdier thuis?

-Regel dan tijdig een oppas/pension. Je kan iemand vragen om voor je huisdier te zorgen. Dat kan een kennis, familielid, buur of een professionele oppas zijn. In elk geval maak altijd heel erg duidelijke afspraken.

-Informeer hen over de gewoonte van het dier: eetgewoonte, gedrag, …

-Zorg voor voldoende voorraad voeder, stro, hooi, … .

-Wijs de oppas er ook op dat bij warme dagen er extra aandacht moet zijn voor voldoende water en afkoeling.

-Schrijf alle details voor de verzorging van je huisdier op zodat ze niets vergeten.

-Geef de gegevens van de dierenarts door.

EXTRA TIP: Ga op voorhand eens kijken in het pension. Pas als je weet dat je je dier met een gerust hart kan achterlaten, zal ook jij volop van je vakantie kunnen genieten. Je huisdier moet gezond zijn en gevaccineerd. Aan de hand van het paspoort of het vaccinatieboekje wordt nagegaan welke vaccinatie je dier heeft gekregen. Tijdens het verblijf van je huisdier blijft het vaccinatieboekje (kat) of het paspoort (hond) in het pension. Voor honden is vaccinatie verplicht tegen de ziekte van carré, parvovirose, hepatitis contagiosa canis, bordetellose en influenza (kennelhoest). Voor katten is dit voor: panleukopenie (tyfus), rhinotracheitis (coryza), leucose.

Om het verblijf van je dier in een niet-vertrouwde omgeving te vergemakkelijken kan je eventueel een vertrouwd voorwerp achterlaten zoals een deken of speelgoed. Je huisdier krijgt een verblijfscontract. Naast de contact- en identificatiegegevens vind je er zijn  eetgewoonten, gedrag, eventuele nodige medische behandeling, … op terug. Vul dit secuur in zodat het pension nog beter voor je dier kan zorgen. De meeste pensions vangen specifiek honden en/of katten op. Sommige voorzien ook plaats voor andere kleine huisdieren.

 

 

Elke zondag Een nieuwe Hart voor Dieren op LRM

Vanaf zondag 7 oktober is “Een Hart Voor Dieren” weer terug op LRM via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) , 105.9FM (Bree) en online via www.lrm.fm.

Om dit te vieren stelt Horta Goltsein in Rotem een aantal cadeaubonnen beschikbaar voor goede dierendoelen. Bedankt!

Heeft u tips voor ons radioprogramma? Mail ons: dierenliefde@hotmail.com.

Tijdens de zomermaanden geen dierenpraatje op LRM

Elke woensdag en zaterdag hoort u normaal diereninfo bij de collega's van LRM Roel en Jeanke i.s.m. Dierenliefde Limburg. In juli en augustus is er een tijdelijke zomerstop.

U kunt Dierenliefde Limburg blijven volgen via:

www.facebook.com/dierenliefdeLimburg

www.dierenliefdelimburgvoorbelgie.simplesite.com

www.dierenliefdelimburg.123website.nl 

www.lrm.fm/dieren 

Wat geeft u aan dierenbescherming Limburg?

Regelmatig verrassen mensen de dierenbescherming door dierbenodigdheden en andere spullen langs te brengen. Het merendeel van deze donaties kunnen zij heel goed gebruiken en daar zijn ze dqn ook erg blij mee. Ze krijgen echter ook met regelmaat spulletjes aangeboden waar ze niets mee kunnen doen, bijvoorbeeld uit praktische overwegingen, uit hygiënisch oogpunt of vanuit dierenwelzijn. Om te voorkomen dat je voor niets met een donatie langskomt, vindt u hieronder welke benodigdheden ze altijd goed kunnen gebruiken en welke niet.

Bruikbaar:

 • Handdoeken, wollen dekens, fleecedekens
 • Natvoer honden en katten
 • Dieetvoer/speciaal voer honden en katten
 • Krabpalen
 • Reismandjes
 • Rieten kattenmandjes
 • Snacks voor honden, katten en konijnen.

Niet bruikbaar:

 • Dekbedden, (honden) kussens. Deze passen vaak niet in de wasmachine en worden snel stukgebeten door de dieren;
 • Hondenbrokken van andere merken dan Royal Canin en Hills. Dit zijn de merken die de honden in het asiel krijgen. Wisseling van brok kan maag-en darmproblemen veroorzaken en daarom voeren ze geen andere merken
 • Dichte kattenbakken
 • Ijzeren benches
 • Grote rieten hondenmanden.


Voor alle donaties geldt dat het wel zeer wenselijk is dat de materialen nog goed genoeg zijn om te gebruiken. Spullen als kapotte krabpalen en aangegeten plastic manden gebruiken zij ook niet. Het afgeven van materialen kan van maandag tot en zaterdag tussen 12:00 uur en 16:00 uur.

Adres Dierenbeschermingscentrum Limburg:

Langereweg 9
6121 SB Born
Tel.: 0888113600
E-mail: limburg@dierenbescherming.nl

UITBREIDING VAN HET WERKGEBIED van Dierenasiel De Beestenboel in Weert

Vanaf 1 januari 2017 zal asiel “De Beestenboel” het werkgebied flink vergroten! De gemeente Leudal en Roerdalen hebben ervoor gekozen om hun zwerfhonden en -katten vanaf 1 januari 2017 door asiel “De Beestenboel” op te laten vangen.

Ook de gemeente Maasgouw zal vanaf 1 juni 2017 deze keuze volgen. Het feit dat bijna alle gemeenten van Midden-Limburg dan met één opvangadres n.l. “De Beestenboel” samenwerken, maakt het voor iedereen die iets met zwerfhonden en -katten te maken heeft een stuk duidelijker.

M.u.v. de gemeente Nederweert, waar het transport naar “De Beestenboel” niet via DAML loopt, zullen er voor de inwoners van de gemeenten Weert, Roermond, Leudal, Roerdalen en per 1 juni ’17 dus ook Maasgouw, nog maar twee telefoonnummers van belang zijn bij het doen van een melding van een gevonden zwerfhond of -kat.

Voor transport belt u met Dierenambulance Midden-Limburg ( 06-11295306) en voor opvang belt u met dierenasiel “De Beestenboel” ( 0495-563981). Ook bij een vermissing van een hond of kat uit de gemeenten Weert, Roermond, Leudal, Roerdalen en per 1 juni ’17 de gemeente Maasgouw kan u met deze tel. nummers bellen.

Vergeet hierbij niet even op de site van Stichting Amivedi te kijken voor een vermiste registratie of gevonden melding.

VUURWERKTIPS HUISDIEREN voor de feestdagen

Voor huisdieren betekent het afsteken van vuurwerk en rotjes veel angst en stress. Met onderstaande tips houd je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier prettig. . In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk dat uw huisdieren veilig zijn en niet door vuurwerk geraakt kunnen worden. Daarnaast is het bij een aantal diersoorten mogelijk om de angst te behandelen.

Waarom zijn dieren bang voor vuurwerk?

De angst voor harde geluiden is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel elk dier zal reageren bij het horen van een hard geluid. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere: bij honden zijn er bijvoorbeeld rassen die gevoeliger zijn voor geluiden dan andere.

Door vervelende ervaringen of door herhaaldelijk schrikken kunnen dieren een echte fobie voor harde geluiden ontwikkelen. De angst en paniek die ze hierbij ervaren is vaak groot en zeker geen aanstellerij! Niet alleen harde knallen zijn voor dieren angstaanjagend, ook sissen, fluiten en andere hoge tonen kunnen voor hen gevaar betekenen.

Als er vuurwerk wordt aangekondigd zet u uw dieren die op een wei verblijven, best op stal.

Voor dieren in huis, kan u best het volgende doen:

 • Laat uw huisdier ruim op voorhand wennen aan het geluid van vuurwerk. Op het internet vindt u verschillende geluidsfragmenten. Zet het volume geleidelijk aan wat luider.
 • Laat uw dier ruim op voorhand uit.
 • Creëer een veilige omgeving en blijf bij uw huisdier.
 • Vermijd scherpe of breekbare voorwerpen in de buurt.
 • Zorg voor geluiden die het vuurwerk overstemmen zoals radio, Tv. Overdrijf niet, want dit kan een omgekeerde reactie geven.
 • Laat het licht aan zodat de lichtflitsen minder opvallen
 • Zorg dat uw huisdier niet bij de buitendeuren kan komen zodat deze onverwachts in paniek kan weglopen
 • Geef uw dier de mogelijkheid om zich te verstoppen, ook al is het op een ongewone plaats. Voor het dier is dit op dat moment een veilige plaats.
 • Negeer zelf het vuurwerk. Bevestig de angst van het dier niet.
 • Behandel uw dier niet anders dan dat u gewoonlijk zou doen. Hou vast aan dagelijkse routine.
 • Controleer uw tuin op restanten van vuurwerk. Niet-ontplofte stukken kunnen alsnog ontploffen.
 • Als uw huisdier erg bang was tijdens het vuurwerk, hou het dan nog enkele uren binnen tot het helemaal gekalmeerd is. 

  Meer tips om de feestdagen voor u en uw dier aangenaam door te brengen vindt u via:
  http://www.licg.nl/135/praktisch/omgaan-met-huisdieren/overig/feestdagen.html 

Speciale Dierendaguitzending op LRM radio - 2 oktober 2016 vanaf 13.00u

 

Op 4 oktober is het Werelddierendag en dat is dé gelegenheid om iets speciaals rond dieren te doen op LRM. Op deze dag zal het programma “Een Hart Voor Dieren” extra aandacht besteden aan viervoeters in Belgisch en Nederlands Limburg. 

LRM is te beluisteren via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) en online via www.lrm.fm.

Elke dag is dierendag maar op 4 oktober is het goed om eens extra stil te staan bij dieren die (even) geen baasje meer hebben of net dat beetje extra aandacht nodig hebben.

Op 2 oktober is een speciaal interview voorzien met dierengedragstherapeut Dany Grosemans.
Vele mensen kennen Dany van zijn televisieoptredens o.a.:
Eén: Omgaan met Hond & kat 
VTM: Allemaal Baasjes, samen met Daisy Van Cauwenbergh 
LifeTV met Anja Daems

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door: 

Dierenbescherming Limburg zoekt kattenliefhebbers met wat uurtjes vrije tijd

De kattenafdeling van het dierenbeschermingscentrum in Born is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die willen meehelpen met de dagelijkse verzorging van de katten die bij ons verblijven.

Als vrijwilliger op de kattenafdeling heb je veel contact met onze opvangkatten en dat is natuurlijk ontzettend leuk! Een groot deel van je werkzaamheden bestaat uit het schoonmaken van de kattenkamers en de opvangverblijven van de katten. Een schone kattenkamer of opvangverblijf is voor het welzijn van de katten erg belangrijk.

Wij vragen:
- Personen van 18 jaar en ouder. Wegens verzekeringstechnische redenen is het niet mogelijk om voor je 18de vrijwilligerswerk bij ons te doen.
- Tijdstip: Tussen 09:00 uur en 13:00 uur, in de ochtend maken we de verblijven schoon.

Langer blijven en meehelpen met overige werkzaamheden als katten borstelen en knuffelen mag natuurlijk ook.

Wil jij als dierverzorger op de kattenafdeling van het dierenbeschermingscentrum aan de slag? Dan horen we heel graag van je! Stuur een mail naar limburg@dierenbescherming.nl en wij nemen dan contact met je op voor het maken van een afspraak. Heel graag tot ziens!

Gastgezinnen voor kittens gezocht!

De Limburgse Dierenbescherming is op zoek naar extra gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van jonge katjes. Ze werken al met een geweldige groep gastgezinnen maar omdat het kittenseizoen steeds langer duurt, zijn extra gastgezinnen nodig.

Bent u een dierenvriend, zijn uw eigen huisdieren geënt, lijkt het u geweldig om jonge hulpeloze katten een mooie start in het leven te geven en bent u woonachtig in Zuid-Limburg of net over de grens bij Susteren? Dan bent u misschien de juiste kandidaat! Spreekt gastgezin worden u aan? Ga dan naar de website van de Limburgse Dierenbescherming voor meer info: https://limburg.dierenbescherming.nl/vacatures/1060) of vraag direct meer informatie op via gastgezinnen@limburg.dierenbescherming.nl.

 

Nieuwe veilingsite ten voordele van goede dierendoelen:

De verkoop / veiling pagina ten bate van dier en project/het kattenwoud,(het kattenwoud is een onderdeel van Stichting Dier en Project) heeft tot doel om de dieren die in opperste nood verkeren, volkomen kansloze dieren nog een kans te kunnen bieden. Dier en Project heeft geen betaalde medewerkers en ontvangt geen enkele vorm van subsidie, noch overheidssteun. Uw aankopen middels deze pagina maken voor de dieren in nood, het verschil tussen leven en dood ....

Meer info:
https://www.facebook.com/groups/494659250698078/
https://www....facebook.com/DierenProject?fref=ts
https://www.facebook.com/Hetkattenwoud?fref=ts
http://www.123website.nl/elsadams/93549875

TIPS als je babykatje(s) gevonden hebt.

Gebitsverzorging bij de hond en de kat

Tegenwoordig wordt er vaak gezegd dat het belangrijk is om als eigenaar het gebit van uw hond of kat te verzorgen. Wij van de ‘Dierenbus’ zijn het hier ook zeer zeker mee eens. Echter, alleen aan u meedelen dat gebitsverzorging belangrijk is, is in onze ogen niet voldoende. Daarom willen wij u daar graag meer advies en informatie over geven en wij doen dit onder andere met dit formulier. Hierin leggen wij uit waarom gebitsverzorging zo belangrijk is en wat de mogelijkheden zijn om aan gebitsverzorging te doen. 

 Waarom is gebitsverzorging zo belangrijk?

Het gebit van de hond en de kat bestaat, net als dat bij mensen, uit snijtanden, hoektanden en kiezen. Op het gebit van uw huisdier kan tandplak ontstaan. Tandplak bestaat uit voedselresten, levende en dode bacteriën en speeksel. Indien er niet aan gebitsverzorging wordt gedaan, wordt tandplak onvoldoende van de elementen verwijderd. Tandplak kan in combinatie met mineralen uit het speeksel en bacteriën uit de mondholte, verharden tot tandsteen. Tandsteen is een harde bruine laag op tanden en kiezen en kan alleen professioneel door een dierenarts of paraveterinair verwijderd worden.

Wanneer tandsteen niet wordt verwijderd, drukt dit tegen het tandvlees aan.
Het tandvlees wordt hierdoor weggedrukt en de tand- en kieswortels kunnen bloot komen te liggen. Bacteriën en voedsel-resten kunnen zich nu hechten aan de wortels en daar voor een ontsteking zorgen, dit merk je als eigenaar vaak aan het ‘stinken uit de bek’. Deze ontsteking kan ervoor zorgen dat de elementen los gaan zitten.
Dit kan zeer pijnlijk zijn. Daarnaast kunnen de bacteriën uit de mondholte nu in de bloedbaan komen en voor een ontsteking op de hartkleppen, in de nieren of in de lever zorgen. Het niet verzorgen van de mondholte kan dus negatieve invloed hebben op de algehele gezondheidstoestand van uw dier!
                                                                             
Wat zijn de mogelijkheden om thuis aan gebitsverzorging te doen?

Tandenpoetsen

De meest optimale vorm van gebitsverzorging is tandenpoetsen. Laat uw huisdier, indien mogelijk, hier al op jonge leeftijd aan wennen. Het blijvende gebit is compleet vanaf een leeftijd van 7 maanden. Tot die tijd kunt u rustig met uw pup of kitten oefenen om er een dagelijks ritueel van te maken. Verder hebben wij nog een aantal tips om het tandenpoetsen zowel voor u als voor uw dier aangenaam te maken.

 1. Doe de gebitsverzorging op een vertrouwde plaats, zodat uw dier zich op zijn gemak voelt.
 2. Blijf geduldig tijdens de training en beloon uw dier achteraf, bijvoorbeeld met spelen, wandelen of knuffelen. Maak er samen een vaste dagelijkse gewoonte van zoals wandelen of spelen ook een gewoonte is. Dit vergemakkelijkt de acceptatie. Is uw dier eenmaal gewend aan het poetsen, dan kunt u naar behoefte de frequentie verlagen.
 3. Laat uw dier, voordat u gaat tandenpoetsen, stap voor stap wennen:

a)    Masseer met uw vingers aan de buitenzijde van de wangen ter hoogte van de achterste kiezen. Op deze manier laat u uw dier wennen dat u aan zijn hoofd zit. Daarnaast masseert u zo de speekselklieren, waardoor de doorbloeding en de activiteit toenemen. Door uw massage wordt de tandplak ook losgewreven van de elementen. De meeste katten en honden vinden het heerlijk als ze op deze manier geaaid worden. Het is dan ook een goede eerste stap, omdat uw dier zo gelijk beloond wordt.

b)   Vervolgens kunt u met uw vingers de binnenzijde van de wangen masseren. Indien dit goed gaat kunt u ook een vochtig verbandgaasje gebruiken. Deze mag u vochtig maken met vleesbouillon of tandpasta speciaal voor dieren (hier zit een smaakje aan, bijvoorbeeld kip). Doordat het lekker smaakt, is het voor de dieren prettiger om toe te staan dat u uw vinger in de mond steekt. De gaasjes verwijderen tandplak van de elementen. U hoeft de mond nog niet te openen. Vergeet niet bij deze stap te belonen.

c)    Indien uw dier gewend is aan de poetsbewegingen bij gesloten mond, kunt u proberen om de mond voorzichtig te openen. U kunt nu de binnenkant behandelen, doe dit alleen op de plaatsen waar het nodig is. De meeste dieren vinden het niet prettig om de mond te openen. Beloon uw dier weer achteraf.

d)    Als uw dier de drie bovenstaande stappen goed toelaat, kunt u dezelfde stappen proberen met de tandenborstel. Gebruik hierbij speciale tandpasta voor dieren. Deze is smakelijk en kan zonder problemen worden doorgeslikt. Humane tandpasta is schadelijk voor de maag aangezien het schuurmiddel bevat en niet door het dier uitgespuugd kan worden.

 

Om met tandenpoetsen het gewenste resultaat te behalen, hebben wij ook nog een aantal aanwijzingen:

 1. Doe de tandpasta diep tussen de haren van de tandenborstel. Houd de tandenborstel in een hoek van 45° tegen het tandoppervlak, zodat de borstelharen op de rand van het tandvlees en element komen.
 2. Maak draaiende bewegingen met zachte druk. Op deze manier poetst u de elementen, de rand van het tandvlees en de ruimte tussen de tanden.
 3. Begin bij de achterste kiezen en ga geleidelijk aan naar de voorkant.
 4. Besteed extra aandacht aan de plaatsen waar snel tandsteen gevormd wordt, namelijk de buitenkant van de achterste kiezen en hoektanden en de binnenkant van de snijtanden in de onderkaak.
 5. Indien er sprake is van geringe aantasting van het tandvlees en gebit, adviseren wij minimaal twee keer per week te poetsen. Bij tandsteen en ontsteking aan het tandvlees, adviseren wij een dagelijkse poetsbeurt. Indien er geen verbetering optreedt, is het verstandig het gebit professioneel te laten bekijken en eventueel te laten reinigen bij ons op de praktijk.
 6. Voeg de gebitsverzorging toe aan het dagelijkse verzorgingspatroon van uw hond of kat. Op deze manier is er de minste kans dat het vergeten wordt en wordt het voor uw dier routine.                                            

 

Voeding

Goede voeding is voor de gezondheid van elk dier belangrijk, maar ook voor het gebit. Zacht voer (blikvoeding) kan gebitsproblemen in de hand werken. Er hoeft namelijk nauwelijks op gekauwd te worden en het plakt vast aan de kiezen. Op deze manier is het dus zelfs een veroorzaker van tandplak. Het is beter uw dier alleen droogvoer te geven. Hier moet op gekauwd worden en daardoor schraapt het de tandplak van de elementen. Er zijn brokjes die door één keer kauwen al uit elkaar vallen en die dragen dus niet echt bij aan het verwijderen van tandplak. Daarom zijn er verschillende voerfabrikanten die een speciale brok ontwikkeld hebben, die niet gelijk uit elkaar valt. Er moet dus op gekauwd worden. Een voorbeeld hiervan is Dental van Royal Canin, een proefverpakking zit in uw ‘gebitstasje’. Indien uw huisdier regelmatig gebitsproblemen heeft, is het aan te raden alleen droogvoer te geven en met name één die erop gericht is gebitsproblemen te voorkomen.

 

Oral bars/kauwstrips

Bij de hond kunt u er ook voor kiezen hem/haar te trakteren op een oral bar of kauwstrip. Door te kauwen, wordt het tandplak van de elementen verwijderd. Let u er wel op dat u geen kauwstaaf geeft die versplintert, zodat het schade aan het maag-darmkanaal geeft.

Mondwater

Tot slot is er ook nog een mondwater speciaal voor dieren op de markt. Op 100 ml drinkwater hoeft u slechts 1 ml toe te voegen. Dit mondwater kan gewoon doorgeslikt worden. Het verwijdert tandplak van de elementen, heeft een ontsmettende werking en zorgt voor frisse adem. Tevens helpt het tandplak en dus ook tandsteen in de toekomst te voorkomen. Van dit middel vindt u een folder in uw ‘gebitstasje’.

Dierenbescherming Limburg start met chippen konijnen

Alle konijnen die via de Dierenbescherming herplaatst worden bij een nieuwe eigenaar zijn voortaan ook gechipt. Als Dierenbescherming vinden we dit een logische aanvulling op de voordelen die het heeft om een konijn via een opvang te adopteren.

Jaarlijks worden in opvangcentra veel konijnen opgevangen die op straat zijn gevonden. Het komt helaas nog te sporadisch voor dat een eigenaar zijn konijn vervolgens weer komt ophalen. Door onze konijnen voortaan te chippen hopen we meer konijnen weer met hun eigenaar te kunnen herenigen. 
De tarieven voor het adopteren van een konijn via ons veranderen niet. Het adopteren van een mannetjeskonijn (gecastreerd, geënt en gechipt) kost 45 euro. Het adopteren van een vrouwtje (geënt en gechipt) kost 30 euro.

Benieuwd welke konijnen momenteel op zoek zijn naar een nieuw thuis? Ontmoet hen op onze site!http://limburg.dierenbescherming.nl/asieldieren/knaagdier

De Dierenambulance staat voor u en uw huisdier klaar!

Het zal u maargebeuren; uw huisdier moet naar de dierenarts, trimmer of pension en u heeft geen eigen vervoer. Wist u dat u dan de hulp van de Dierenbescherming Limburg kunt inschakelen?

De vrijwillige dierenambulance-chauffeurs kunnen u en uw huisdier ophalen en naar de gewenste bestemming in heel Limburg brengen. Uiteraard zorgen ze er ook voor dat jullie weer goed thuiskomen.

Wenst u meer info over de mogelijkheden en de tarieven? Neem dan contact op via: 0900 700 9000 (enkel in Nederland). 

Zelfmedicatie bij dieren? Doe het niet!

Zelfmedicatie bij dieren kan de patiënt zieker maken en zelfs doden. Dat bleek deze week (mei 2015) ook weer eens toen iemand, goedbedoeld natuurlijk, zijn kat een middel toediende dat voor mensen veilig is maar voor katten fataal, zoals later bij de dierenarts ook bleek. De kat was pas een paar jaar oud en had volgens de eigenaar direct medicatie nodig om de tijd tot de afspraak bij de dierenarts te overbruggen. Helaas was dit een zeer foute beslissing en moest de kat plots met spoed naar de dierenarts want het dier stortte volledig in door de humane medicijnen en dit proces was niet omkeerbaar, dus moest het dier worden ingeslapen.plots met spoed naar de dierenarts want het dier stortte volledig in door de humane medicijnen en dit proces was niet omkeerbaar, dus moest het dier worden ingeslapen.
Het is eigenlijk net hetzelfde als bij kinderen, die mag je ook niet zomaar medicijnen toedienen die voor volwassenen zijn bedoeld, iedere ouder zal dan ook altijd met de huisarts overleggen en niet zomaar iets aan zijn kind geven. Dit zou de eigenaar van een dier ook moeten doen, eerst overleggen met de dierenarts en niet zelf iets kiezen om het dier van een of andere klacht af te helpen.
Vooral katten zijn zéér gevoelig voor vergiftiging door medicijnen, maar ook door andere stoffen. Katten nemen via hun huid veel sneller iets in hun lichaam op dan bijvoorbeeld een hond en kunnen gauw heel erg ziek worden en zelfs sterven als niet snel word ingegrepen.
De gulden regel is dan ook logisch: Niet zelf experimenteren, altijd een arts raadplegen! (info via Stichting Katimo)

Waarschuwing voor kattenbezitters: pas op met openstaande kiepramen!

Het is weer vaker mooi weer, de vogeltjes fluiten en voor je het weet probeert de kat via het raam naar buiten te gaan met alle gevolgen van dien. Meestal met fatale afloop. Laat je kat daarom nooit alleen achter in een ruimte met een raam op de kiepstand.

Veiligheidstips:
- Plaats zo mogelijk een hor voor het raam.
- Stop een handdoek tussen het raam, zodat de kat niet in het smalle gedeelte kan glijden.
- Er is een hekwerkje in de handel om ervoor te zorgen dat de kat niet tussen het openstaande raampje door kan.
- Als je op vakantie gaat, instrueer dan de oppas dat kantelramen dicht moet blijven.

Speciale dierenuitzending op 4 oktober op radio LRM

Op 4 oktober 2015 is het Werelddierendag en dat is dé gelegenheid om iets speciaals rond dieren te doen op LRM. Op deze dag zal het programma “Een Hart Voor Dieren” niet één uur, maar twee uur aandacht besteden aan viervoeters in Belgisch en Nederlands Limburg. LRM is te beluisteren via 107.6FM (Maaseik), 105.1FM (Kinrooi) en online via www.lrm.fm.

Het programma staat zoals gewoonlijk in het teken van de dieren. Ook komen er gasten langs: Maaslandse Dierenvrienden, Hamsteropvang Hakuna Matata uit Genk, Handen voor Pootjes, Katten- en kittenopvang HELLO KATty en Dierenasiel De Beesteboel uit Weert komen praten over hun project.

Verwen je dier eens extra op deze zondag en denk ook eens aan de dieren die (even) geen baasje meer hebben.